Testosteronivajeen syyt


Ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje

Miehillä testosteroni voi iän mittaan laskea niin paljon, että siitä tulee oireita. Näin käy kuitenkin vain harvoille, eikä miehillä ole samanlaisia "automaattisia" vaihdevuosia kuin naisilla. Naisillahan munasolut ja niiden estrogeenituotanto loppuu lyhyen ajan sisällä ja hormonitasapaino muuttuu voimakkaasti. Miehillä kyse on hitaasta kivesten "laiskistumisesta", hormoneja erittävä kudos vain erittää pikkuhiljaa vähemmän kuin ennen.

Usein on vaikea sanoa, mikä on syy ja mikä on seuraus. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi diabetesta sairastavilla miehillä on usein matalampi testosteronitaso, mutta matala testosteronitaso voi toisaalta myös aiheuttaa tyypin 2 diabeteksen.

Kivesten toimintaan liittyvät syyt

Mies voi syntyä ilman kiveksiä tai kiveksissä voi olla vajaatoiminta johtuen onnettomuudesta tai kirurgisesta toimenpiteestä. Testosteronivaje voi johtua jopa geneettisistä tekijöistä, kuten Klinefelterin oireyhtymästä. Se on geneettinen sairaus, jota sairastavilla on kromosomiyhdistelmä XXY, toisin sanoen ylimääräinen X-kromosomi.

Klinefelterin oireyhtymää sairastaa noin yksi viidestäsadasta syntyvästä pojasta. Nämä pojat tarvitsevat usein testosteronihoitoa, jotta heille tulee murrosikä, sekä testosteronin ylläpitohoitoa myöhemmin elämässä, jotta normaali testosteronitaso pysyy yllä.

Kivestulehdus, johon voi sairastua esimerkiksi sikotaudin tai monen muun sairauden jälkeen, voi myös johtaa alentuneeseen testosteronituotantoon.

Aivoihin liittyvät syyt

Aivojen hypotalamus tuottaa hormoneja, jotka stimuloivat kivesten testosteronituotantoa. Jos näiden hormonien tasot ovat matalat, kivekset eivät tuota testosteronia.

Sairaudesta johtuva alipaino, liiallinen kuntoilu tai syömishäiriö voivat heikentää hypotalamuksen toimintaa. Se voi heikentyä myös geneettisistä syistä, esim. harvinaisen Kallmannin oireyhtymän takia.

Testosteronivajeen syy voi olla myös aivolisäkkeessä. Aivolisäkehormonin vaje voi olla synnynnäistä tai johtua aivolisäkkeeseen kohdistuneesta vammasta.

Monet eri sairaudet sekä muut tekijät, esimerkiksi säteily tai ympäristömyrkyt, voivat myös huonontaa säätelyjärjestelmän toimintaa ja aiheuttaa testosteronivajeen.

Testosteroni ja lihavuus

Lihavuus on tyypillinen syy testosteronivajeeseen. Siksi painon pudottaminen pikkuhiljaa ruokailutottumuksia muuttaen ja liikuntaa lisäten on varsin hyvä keino parantaa testosteronitasoa.

Toisaalta on kertynyt yhä enemmän tutkimusnäyttöä siitä, että testosteronivajeen korjaaminen korjaa kehon koostumusta ja jopa voi laihduttaa. Joka tapauksessa lihasmassan määrä kasvaa ja rasvan määrä vähenee.

Jos testosteronivajeen taustalla epäillään olevan ylipaino, on järkevää tarkastaa myös nk. laskennallinen vapaa testosteroni, sillä pelkän kokonaistestosteronin määrittäminen voi antaa liian synkän kuvan tilanteesta.