Eri testosteronivalmisteita


Testosteronivajeen hoitoon on olemassa eri valmisteita: geeli, injektio, laastari ja kapselit.

Geeli

Geeli levitetään hartioihin, käsivarsiin tai vatsaan joka aamu. Geeli imeytyy ihoon muutamassa minuutissa. Tämän jälkeen testosteronitaso pysyy normaalina 24 tunnin ajan.

Injektiot

Injektiot 3 viikon välein tai neljä kertaa vuodessa ovat yksi tapa antaa testosteronihoitoa.

Testosteronitasot pysyvät tasaisina jokaisen injektion jälkeen.

Kapselit

Kapseleilla on vähäinen, muutaman tunnin, vaikutusaika. Siksi kapseleita tulee ottaa useita kappaleita useita kertoja päivässä. Vaikutus riippuu siitä, mitä potilas syö: Vaikutus on parempi, jos potilas syö samaan aikaan kapseleiden kanssa rasvaista ruokaa.

Suomalaisten asiantuntijoiden mielestä kapseleiden tehoa ei voida pitää hyvänä (Huhtaniemi ja Perheentupa. Duodecim 2009;125:1099–106).

Tabletit

Tabletin annostus on yksilöllinen ja sovitetaan potilaan vasteen mukaan.

Hoitokontrolli

Testosteronihoidon aloituksen myötä alkavat myös säännölliset kontrollit. Lääkäri selvittää, onko potilaalla haittavaikutuksia ja onko oireisiin tullut parannusta.

Verikokeita otetaan säännöllisesti, jotta hoidon tehoa voidaan arvioida. Maksakokeita ja veren rasva-arvoja tutkitaan myös, jotta mahdollisia haittavaikutuksia voidaan arvioida.

Jos potilaalla on merkkejä luukadosta jo hoidon alussa, lääkäri voi mitata myös luuntiheyden.

Eturauhasen tutkimus ennen hoitoa ja hoidon aikana

Ennen kuin testosteronihoito aloitetaan, tehdään eturauhastutkimus. Tutkimuksessa mitataan veren PSA-taso (prostataspesifinen antigeeni) ja lääkäri tutkii eturauhasen tunnustelemalla sitä. Joskus tehdään myös ultraäänitutkimus.

Eturauhanen tutkitaan vuosittain testosteronihoidon aikana. Miesten, joilla on eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu (benign prostatic hyperplasia, BPH), voi olla hyvä käydä kontrollissa useammin.